Search
Close this search box.

UZ

Kneginja

OŠ Kneginec Gornji

Gornji Kneginec

Učenička zadruga Kneginja Osnovne škole Kneginec Gornji osnovana je 2016. godine, no s intenzivnijim je radom počela školske godine 2017./2018. Zadruga okuplja oko 130 učenika od prvog do osmog razreda koji su aktivni u četiri sekcije:

1. Kreativno-ekološka sekcija (Kreko sekcija) – voditeljica sekcije: Kristina Maričić, učiteljica prirode i biologije
Članovi sekcije izrađuju sapun, meleme, balzame i kreme od prirodnih materijala. Uzgajaju začinsko bilje, uređuju i održavaju okoliš škole. Postavljaju hranilišta za ptice i brinu o odvozu i razvrstavanju smeća. Sudjeluju u akcijama skupljanja plastičnih čepova. Izrađuju prigodne čestitke za školske manifestacije.

2. Čuvari kulturne baštine – voditelji sekcija: Larisa Klasić, učiteljica povijesti i Marko Vitez, učitelj geografije
Zadrugari se u ovoj sekciji upoznaju s kulturnom baštinom Općine Gornji Kneginec i istražuju lokalitete na prostoru općine. U planu im je istražiti tradicionalna jela kneginečkog kraja.

3. Domaćinstvo – voditeljica sekcije: Maja Bobek Ivanjko, učiteljica vjeronauka
Članovi sekcije ručno i strojno šivaju ukrase, izrađuju nakite i uporabne predmete od prirodnih materijala. U planu imaju izradu specifične magnetiće – suvenire kneginečkog kraja (Kneginečka glava). Proizvode autohtoni i nagrađivani Kneginečki paprenjak (uz pomoć učiteljice Alenke Vuk)

4. Novinarska sekcija – voditeljica sekcije: Ana Grđan, učiteljica hrvatskog jezika
Novinari naše zadruge pripremaju materijale za školski časopis Kula i fotografiranjem prate rad zadruge (foto album zadruge). Radove objavljuju na web stranici škole. Na kraju svake školske godine zajedno s voditeljicom pišu ljetopis zadruge.

Učenička zadruga aktivna je na raznim smotrama i sajmovima. Sudjelovali smo na Sajmu učeničkih zadruga u organizaciji Udruge URIP – projekt PriDruŽi se (Varaždin, travanj 2018.), Županijskoj smotri Danima kruha (Varaždin, listopad 2018.), sajmu Veseli Kneginec – tradicija u vinuzanatima i običajima (Gornji Kneginec, studeni 2018.) i već tradicionalno sudjelujemo na prigodnim prodajama u školi povodom dana Svetog NikoleBožića ili Majčinog dana. Iako zadruga aktivno djeluje nešto više od godinu dana, najznačajniji je uspjeh osvojeno prvo mjesto na HRT-ovom nagradnom projektu Ja, poduzetnik!. Zadruga se predstavila specifičnim Kneginečkim paprenjakom koji su izradili mladi zadrugari uz pomoć svojih mentorica Kristine Maričić i Alenke Vuk. U budućnosti se nadamo daljnjoj proizvodnji ovog suvenira Općine i kneginečkog kraja.

Marko Vitez, voditelj Učeničke zadruge Kneginja


Podaci za kontakt:
Osnovna škola Kneginec Gornji
Ulica učitelja Vjekoslava Kezele 7
Gornji Kneginec
42204 Turčin
mail: ured@os-gornji-kneginec.skole.hr
Ravnatelj: Miljenko Rožmarić, prof.
Voditelj zadruge: Marko Vitez, učitelj geografije