Search
Close this search box.

UZ

Klopotec

OŠ Gornji Mihaljevec

Gornji Mihaljevec, Macinec

Iz povijesti zadruge  OŠ Gornji MIhaljevec 

Zadrugarstvo u našoj školi datira još od šezdesetih godina prošloga stoljeća. Zadruga je tada radila u tri sekcije: voćarskoj, povrtlarskoj i peradarskoj. Voćari su uz postojeći voćnjak jabuka, šljiva, višanja i oraha počeli uzgajati i crni ribiz, što je bila nova kultura tada u tom kraju. Peradari uspješno uzgajaju piliće po brojler sistemu, a povrtlari na dvije oranice povrće za potrebe školske kuhinje. O uspješnosti  tadašnje zadruge šk. god. 1966./1967. snimljena je i TV-emisija  HRT-a Zagreb i prikazana u redovnoj emisiji pod nazivom Mali svijet. Rad zadruge sedamdesetih godina zamire i prekida se.

Obnova zadruge u školi Gornji Mihaljevec

Šk. god. 1999./2000. s radom u školi započinje sekcija malih vrtlara pod vodstvom učiteljice Nade Panić, koja je objedinila rad u voćnjaku i povrtnjaku. Uz uobičajene poslove u povrtnjaku, stari smo voćnjak počeli obnavljati novim sadnicama starinskih sorti jabuka. Uz povrtnjak  smo uredili mali vrt sa začinskim biljem. Osim rada u voćnjaku i povrtnjaku mali se vrtlari odlučuju za uzgoj gljiva bukovača. Gljive smo plasirali u školsku kuhinju za prehranu učenika.
U parku ispred škole smo uklonili sve stare i bolesne ukrasne grmove, nabavili nove, a oko škole uz cestu zasadili živicu od ligustruma. Na sredini parka napravili smo malu vodenu površinu sa cvatućim biljem. Te smo iste godine bili sudionici Sajma ekologije i zdrave prehrane koji je potekao upravo iz Gornjeg Mihaljevca. Sekcija malih vrtlara na Sajmu se predstavila biološki uzgojenim povrćem i prerađevinama iz vrta i voćnjaka bez konzervansa. Na natječaju Turističke zajednice Međimurske županije pod nazivom „Više cvijeća manje smeća“ te smo godine za rad primili priznanje i novčanu nagradu.

Školske godine 2001./2002. ušli smo u uži izbor za najljepši kontinentalni školski vrt Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog radija i emisije Slušaj kako zemlja diše. Tom su nas prilikom posjetili članovi Komisije za odabir, a cijeli je događaj i medijski popraćen. Sredinom jeseni oživjeli smo školsko dvorište jesenskim plodovima uzgojenim u povrtnjaku, balama slame, raznobojnim tikvama i kukuruzom.

Šk. god. 2002./2003. nastavljamo s radom još uvijek kao sekcija malih vrtlara i redoviti smo sudionici  Međunarodnog sajma ekologije i zdrave prehrane koji se održao u Čakovcu. Tom je prilikom naš izložbeni prostor posjetio poznati proizvođač ekološke hrane i bivši boksač, Željko Mavrović.  Te smo godine dobili priznanje od organizatora za najljepši izložbeni prostor. Naša je škola i sekcija malih vrtlara u listopadu te godine predstavljala Međimursku županiju na završnoj svečanosti Dana kruha u Solinu. Zahvaljujući pomoći vanjskih suradnika, mama i baka, našu smo županiju predstavili na najbolji mogući način.

Zbog zapaženih uspjeha malih vrtlara odlučeno je da se u školi priđe obnovi učeničke zadruge. Osnivačko-obnoviteljska skupština učeničke zadruge u OŠ Gornji Mihaljevec  održana je 7. travnja 2003. godine. Ponovno je započela s radom učenička zadruga pod imenom Klopotec. Voditeljica zadruge je učiteljica razredne nastave Nada Panić. Škola ima 153 učenika, a više od polovice, njih 78 su članovi zadruge. U sklopu zadruge djeluju sekcije: mali vrtlari s voditeljicom Nadom Panić, likovna sekcija s voditeljicom Gordanom Polundak, voćarska sekcija s voditeljicom Karmen Sklepić i ekološka sekcija s voditeljicom Sanjom Ambruš.
U samom početku smo se orijentirali na biološku proizvodnju u voćnjaku i povrtnjaku, pa je to odlučeno i za naš budući rad.

Šk. god. 2003./2004. visokim plasmanom na županijskoj smotri UZ u Prelogu sudjelovali smo  na Državnoj smotri u Svetom Filipu i Jakovu. Te smo godine našu zadrugu na Državnoj smotri  predstavili po prvi puta i bili oduševljeni brojem izlagača te širenjem znanja, iskustava i prijateljstva među zadrugarima. Zbog kvalitetno odrađenog zadatka u Solinu, u listopadu smo bili posebni gosti na završnoj svečanosti Dana zahvalnosti u Čakovcu. I dalje mediji prate naš rad pa su tako nastale novinske zabilješke jeseni u školskom dvorištu. Svake iduće godine redale su se ukrasne kulise u dvorištu škole od kojih neke i predstavljamo. Šk. god. 2004./2005. brižno i dalje njegujemo vrt i voćnjak. Prema odluci Prosudbene komisije za školske vrtove naši su predstavnici sudjelovali na završnoj svečanosti školskih vrtova u Virju. Plasmanom na županijskoj smotri UZ stekli smo pravo sudjelovanja na Državnoj koja se te godine održavala u Dubrovniku. Osim prikaza  rada zadruge na smotri smo prezentirali istraživački rad Gospina trava. Rad su prezentirale učenice Jasmina Veselko i Tihana Novak uz mentorstvo  profesorice Sanje Ambruš.

Šk. god. 2005./2006. u UZ  je započela s radom licitarska sekcija pod vodstvom učiteljice Nade Panić, što su ponovo zabilježili lokalni mediji. U voćnjaku iza škole mladi ekolozi su izradili vrt u obliku puža od starih cigli, nasuli ga zemljom i zasadili začinsko i ljekovito bilje. Naši su vrtlari i voćari i dalje uzgajali voće i povrće biološkim načinom. Poznavajući vrijednosti takvih proizvoda htjeli smo sačuvati što duže namirnice od kvarenja. Tako smo započeli rad na istraživanju na koji način što dulje sačuvati povrće od kvarenja bez primjene konzervansa. Napravili smo domaću vegetu „Klopetu“ na tri načina bez konzervansa i htjeli vidjeti na koji će se način ona najdulje održati. Istraživački rad pod imenom Vegeta „Klopeta“ su prezentirale zadrugarke  Ivančica Sklepić i Barbara Tkalčec na Državnoj smotri UZ u Šibeniku 2006. godine i osvojile 2. mjesto. Te iste godine mali vrtlari paralelno s radom u povrtnjaku započinju izradu novog projekta uzgojem tikvi golica karakterističnih za naš kraj. Projektom smo htjeli istražiti koje od nama dostupnih bioloških gnojiva daje najbolje rezultate na prinos uljnih bundeva. Tako smo započeli dva paralelna zadatka: proizvodnju bučina ulja i istraživanje o utjecaju gnojenja prirodnim gnojivima na prinos golica.

2006. godine je izdana monografija Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj u kojoj je predstavljena i naša škola sa svojim školskim vrtom.

Šk. god. 2007/2008. plasmanom na županijskoj smotri stekli smo pravo sudjelovanja na Državnoj smotri UZ u Poreču kojom prilikom je naš štand posjetila novinarka HRT, Lidija Komes. Predstavnici zadruge su sudjelovali na završnoj svečanosti proglašenja najljepših školskih vrtova u Slavonskom Brodu. Bili smo gosti u Republici Sloveniji, točnije u Središču ob Dravi. Tamošnja uljara svake godine organizira „Dan otvorenih vrata“ gdje se prezentira cijeli proces dobivanja bučina ulja.

Vezano uz naš istraživački rad i uzgoj tikvi posjetili smo Uljaru „Čakovečkih mlinova“. Upoznali su nas s paletom proizvoda vezanih za bučine sjemenke, dodali korisne savjete vezane za uzgoj bundeva i zajedno pogledali preradu sjemenki u kvalitetno crno ulje.

ŠK. god. 2008./2009.  preuredili smo  prostor ispred škole u travnjak s ukrasnim drvećem. Obnovili smo vrtić s ljekovitim i začinskim biljem, a vrt zasadili uljnim tikvama za potrebe istraživanja. Na županijskoj smotri UZ zauzeli smo treće mjesto što nam te godine nije donijelo plasman na državnu smotru. Te smo godine na

Državnoj smotri u Puli sudjelovali s istraživačkim radom o utjecaju gnojenja prirodnim gnojivima na prinos uljnih bundeva. Rad su predstavili zadrugari Lovro Kovačić i Josip Novak, učenici 7. razreda.
U Gospodarskoj školi u Čakovcu održan je 13. Međunarodni sajam ekologije i zdrave hrane i 1. Bučijada. Naš su rad pokazale zadrugarke Lara Kralj i Nikolina Hatlak. Pošto smo imali bundeva, sjemenki i ulja rodila se  ideja da započnemo rad na još jednom istraživanju. Htjeli smo sakupiti stare recepte za jela od buče i bučina ulja i objediniti ih u prikladnoj knjižici. Uz pomoć naših starijih mještanki Agneze Novak, Julijane Glažar, Milene Novak, Magdalene Novak i Anike Pilaj prikupili smo stare recepte za spomenuta jela, isprobali ih i napravili knjižicu recepata. Paralelno s istraživanjem organizirali smo radionicu izrade licitara, sudjelovali na manifestaciji Advent u gradu Zrinskih uz Božić te u travnju na manifestaciji „Kaj Međimurci delaju dok  nič ne delaju“.

Šk. god. 2009./2010. za zadrugu je bila izuzetno uspješna. U travnju je Matica hrvatska, ogranak Čakovec organizirala književni natječaj „Međimurski motivi“ na kojem smo sudjelovali multimedijskim radom Bundeve na tanjuru s kojim smo osvojili 1. nagradu. Rad su predstavile zadrugarke Nikolina Srša, Helena Pergar, Samanta Bauer, Lara Kralj i Jelena Horvat. Početkom svibnja je održana županijska smotra UZ. Te je godine naša zadruga osvojila 1. mjesto. Predstavili smo rad zadruge  na proizvodnji bundeva i bučina ulja te istraživački rad u obliku gotove knjige recepata za jela od tikve i tikvina  ulja. Na smotri su bili zadrugari: Ivan Ladić, Samanta Bauer, Nikolina Srša, Helena Pergar s voditeljicama Karmen Sklepić i Dragicom Kralj.

Međimurska županija je za sve učenike koji su bili sudionici nekog državnog natjecanja organizirala izlet na Brijune. Naši zadrugari Lovro Kovačić, Josip Novak, Samanta Bauer, Helena Pergar, Nikolina Srša i Ivan Ladić s voditeljicom Nadom Panić bili su sudionici izleta. Na poziv organizatora MESAP-a Općine Nedelišće UZ Klopotec sudjelovala je na spomenutoj manifestaciji.

Početkom šk. god. 2010./2011. ponovno smo sudjelovali na Međunarodnom sajmu ekologije i zdrave prehrane koji se ovaj puta održao u Gospodarskoj školi u Čakovcu. Na XX. državnoj smotri učeničkih zadruga u Podgori naša zadruga je osvojila sve što se može osvojiti u toj kategoriji. Predstavili smo se s proizvodima u izložbenom dijelu, knjiga recepata proglašena je najproizvodom smotre, a istraživački rad pod nazivom Bundeve na tanjuru, koji su prikazale Nikolina Srša i Helena Pergar osvojio je 1. mjesto. Na županijskoj smotri te se godine naša zadruga predstavila novim proizvodima od tekstila s ljekovitim biljem. Predstavljali su nas zadrugari: Ivan Ladić, Samanta Bauer, Helena Pergar i Nikolina Srša koji su u ukupnom poretku zauzeli treće mjesto.

Šk. god.2011./2012.učenička zadruga Klopotec sudionik je manifestacije Na to mlado leto – tradicijski Božić u Hrvata  koja je održana u Čakovcu. O radu zadruge pisale su te godine i Školske novine. Naši su zadrugari bili sudionici projekta „Na to mlado leto – tradicijski Božić u Hrvata“ i akcije Kupujmo hrvatsko. Tu su se uključili u radionice starih zanata, izrade cvijeća i ptica od komušine te izrade tradicijskih igračaka. Ekipa UZ Klopotec te je godine na županijskoj smotri zadruga osvojila drugo mjesto. Zadruga i dalje aktivno sudjeluje na Međunarodnom sajmu ekologije i zdrave prehrane u Čakovcu, sudionik je humanitarnog božićnog koncerta u Gornjem Mihaljevcu  i aktivno se uključuje u druge humanitarne akcije tijekom školske godine.

Šk. god. 2012./2013. u Primoštenu je održana 24. državna smotra UZ. Naša je zadruga prijavila  dorađeni i poboljšani istraživački rad pod nazivom: Djelovanje prirodnih gnojiva na prinos uljnih tikvi golica koji su prikazali zadrugari Nikola Lovrec i Karlo Jambrović i njime osvojili 3. mjesto. I tu nećemo stati. Već za novu, jubilarnu smotru spremamo nove proizvode i novi istraživački rad.

Školska godina 2018/2019.

U realizaciji plana i programa učeničke zadruge sudjeluju sljedeće podsekcije:

 Likovna grupavoditelj: Domagoj Zoričić
– Čuvari prirodevoditelj: Ivana Štimec Protrka
– Voćarska grupavoditelj: Ivana Štimec Protrka
– Vrtlarska grupavoditelj: Marta Lončar – Vinković
– Mladi prirodoslovcivoditelj: Andrijana Perčić

U radu likovne grupe sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda s ciljem razvijanja vještina potrebnih za likovno oblikovanje i likovno tehničko izražavanje te poticanje likovne kreativnosti učenika. Učenici tako izrađuju razne dekoracije, ukrase te koriste likovne tehnike koje zbog vremenskog ograničenja ne koriste u redovnoj nastavi.

Čuvari prirode imaju za cilj razvijati kod učenika osjećaj ljubavi prema prirodi, poticati interes za istraživanje prirode, korištenje prirodnih resursa za poboljšanje kvalitete života, te raditi na zaštiti prirode. Također, kod učenika se izgrađuje ekološki stav i djelovanje s ciljem očuvanja bioraznolikosti, razvijanja i poticanja sposobnosti za samostalni rad, ali i za timski – suradnički oblik rada, sklonost praktičnom radu kroz izrađivanje predmeta od recikliranog, prirodnog ili otpadnog materijala, te se vode akcije skupljanja papira, plastike, plastičnih čepova, starih baterija i akumulatora.

Voćarska grupa radi s ciljem promatranja biljnog svijeta u voćnjaku, upoznavanja rasta biljaka od cvijeta do ploda, prepoznavanja i imenovanja sorti voćki u voćnjaku, prepoznavanja i uočavanja pojave štetnika na voćkama, uočavanja promjena kroz godišnja doba te razvijanje ljubavi prema prirodi.

Vrtlarska grupa je najstarija sekcija učeničke zadruge. Brine se o velikom školskom vrtu na kojem se prvenstveno uzgaja povrće za potrebe naše školske kuhinje. Najviše sijemo i sadimo: grah, rajčice, papriku, salatu, kelj, kupus, luk i ciklu. Sami proizvodimo dio sjemenja i uzgajamo presadnice biljaka, prvenstveno rajčice i paprike. Vrtom gospodarimo na principu ekološke proizvodnje. Ne koristimo umjetna gnojiva, nego koristimo kompost i sl. proizvode, a za zaštitu biljaka koristimo biljne pripravke. Od 2017. godine smo „Čuvari sjemenja“ u suradnji s udrugom „Biovrt“, pa tako svake godine sijemo i ubiremo sjeme triju vrsta biljaka, od kojeg jedan dio vraćamo udruzi a dio zadržimo za svoje potrebe. Učenike poučavamo ekološkim principima poljoprivredne proizvodnje i to u teoriji i praksi. Aktivni smo tijekom čitave školske godine i jedva čekamo da počnu radovi na otvorenom. U hladnijim mjesecima učimo i proučavamo, a nakon toga radimo u vrtu. U ljetnim mjesecima se o vrtu brinu naše tete spremačice i kuharica, ali i mi vrlo rado zavirimo u vrt.

Mladi prirodoslovci imaju za cilj proširiti znanje i upoznati različite grane prirodoslovlja i najaktualnije teme vezane uz njih (organska kemija, genetika, entomologija, geologija, ekologija, agronomija, šumarstvo…). Pa smo se tako ove godine posvetili osnovama kemije i istraživanju recepata za nevenovu kremu koju smo pripremali. Brali smo neven u školskom vrtu i istu biljku iskoristili u pripremi te kuhanju kreme. Suhe sjemenke smo iskoristili za sadnju sadnica. Ove godine odlučili smo naučiti i osnovne tehnike šivanja s ciljem osmišljavanja novog proizvoda učeničke zadruge. Upoznajemo i ekologiju različitih staništa poput školskog vrta, travnjaka, šume gdje smo postavljali klopke za kukce i složili ih u školsku zbirku kukaca.


Voditeljica učeničke zadruge: Andrijana Perčić

web adresa: www.os-gornji-mihaljevec.skole.hr